divendres, 10 de setembre del 2010

LÍNIES DE NAZCA (PERÚ)

El comentari del Sergio a l'article sobre Land Art ha despertat la meva curiositat sobre les línies de Nazca. Es tracta d'unes línies, que formen figures amb formes geomètriques o d'animals, que van ser traçades sobre el terra per la cultura Nazca (del s. I al VI d.C) al Perú. La gràcia està en el fet que aquestes línies només poden ser observades íntegrament des del cel.

Són moltes les preguntes que es fan entorn a això: quin era l'objectiu dels artistes? com van poder construir aquestes figures (de grans dimensions) sense poder veure tota la seva obra? Alguns estudiosos del tema pensen que va ser obra d'éssers que no són d'aquest món. En qualsevol dels casos resulta una activitat molt interessant per a realitzar amb els nostres alumnes: realitzar un dibuix d'un sol traç, sense aixecar el llapis del paper (el tema de les dimensions ja és més complicat...).

dimecres, 8 de setembre del 2010

"EL BOSQUE DE OMA"

El "bosque de Oma" és el títol de l'obra d'Agustín Ibarrola, que va pintar els troncs dels arbres de Monterrey. Aquest bosc es troba a la vall de Oma, al municipi de Kortezubi (Vizcaia). Els motius que va plasmar l'autor són, sobretot, animals, figures humanes i formes geomètriques. La gràcia està en que, si l'observador se situa en un punt en concret, pot veure les composicions que neixen de la unió de diferents troncs.


Javier Lorente, al seu blog, ens explica la seva experiència amb un grup d'alumnes, tot decorant els arbres del carrer de l'escola.


Per a dur a terme aquesta proposta cal fer servir pintura a l'aigua, que no és perjudicial pels arbres i permet a l'escorça respirar. Cal evitar l'ús de pintures que continguin solvents derivats del petroli.

Agustín Ibarrola també és l'autor de l'obra "cubos de la memoria".

LAND ART (ART I NATURA)

El Land Art és una tendència de l'art contemporani, que utilitza el marc i els materials de la natura (fusta, terra, pedres, sorra, roques, etc.).  Aquesta expressió anglesa s'ha traduït també com «art de la construcció del paisatge" o "art terrestre». Generalment, les obres es troben a l'exterior, exposades als elements, i sotmeses a l'erosió natural, així doncs, algunes van desaparèixer, quedant d'elles només el record fotogràfic.

En aquest blog he trobat les característiques del Land Art que, com bé apunta, no es poden generalitzar:
  1. Integració amb l'entorn: les obres es conceben per a un emplaçament concret i es realitzen en el mateix. La seva creació implica la modificació de superfícies, estructures i materials, i passen a formar part de la zona. 
  2. L'artista es proposa provocar emocions i sensacions en l'espectador que contempla la natura, modificant per a això una petita porció de la mateixa. Això els confereix un sentit místic o misteriós.
  3. L'obra d'art no està concebuda ni per ser venuda ni per ser exhibida en un museu, de manera que també busquen denunciar la comercialització de l'art encara que, paradoxalment, aquests artistes continuen treballant amb les galeries. 
  4. Es trenca amb la tradició escultòrica, en tant en tant que ara una escultura podia ser un terró de sorra, un camp de barres metàl·liques, una cabana sepultada per la terra, un camí a la gespa, o fins i tot una simple mirada, com deia W. de Maria.
  5. Per la seva pròpia naturalesa, moltes d'elles es tracten d'obres efímeres, que només es conserven en fotografies o altre tipus de suports. 
  6. Utilitzen un mínim d'elements expressius i parteixen de traços primaris: línia recta, cercle, quadrat, espiral, creu, ziga-zaga, ...
Formes de Land Art

  • Ús de materials naturals (terra, fustes, troncs, pedres...): alguns artistes destacables són Robert Smithson, Nils Udo, Andy Goldsworthy, Richard Long.
  • Artifici i/o contrast amb la naturalesa (parallamps, robes, màquines...): hi destaquen Walter de Maria, Susumu Shingu, Christo & Jeanne Claude...
  • Posada en escena de les ordres naturals: Douglas Hollis, Eberhard Eckerle...
Aquí pots veure algunes imatges de Land Art. Algunes són d'artistes i, d'altres, d'infants, que han fet les seves produccions:

S'OBRE EL DEBAT

dijous, 2 de setembre del 2010